Buitenteelten
Home > buitenteelten > Natuurlijke tripsbestrijding in preiteelt met Orius

Natuurlijke tripsbestrijding in preiteelt met orius

De steeds hetere zomers leiden tot toenemende druk van trips in prei. Naast het steeds smaller wordende pakket aan chemische insecticiden, maakt dit het beheersen van deze plaag een groeiende uitdaging voor veel telers. Telers zijn dan ook meer en meer op zoek naar alternatieve methoden.

Koppert is een aantal jaren geleden in Spanje gestart met het bestrijden van trips met behulp van Orius. De positieve resultaten waren snel zichtbaar en daaropvolgend is Koppert deze aanpak samen met Mertens ook in Nederland gaan testen.

De werking

De Orius roofwants is een natuurlijke bestrijder van Trips en wordt gebruikt in combinatie met de Lobularia, deze bankerplant wordt aan het begin van het seizoen geplant of gezaaid. Het is belangrijk dat Orius vroeg in de teelt wordt uitgezet, zodat de populatie zich kan opbouwen en de bestrijding van trips vanaf het begin effectief is. Bij de inzet van natuurlijke vijanden is het belangrijk om preventief te werk te gaan en plaaginsecten voor te zijn.
Inmiddels zijn in Nederland 3 jaar proeven gedaan met goede resultaten. Dit is niet onopgemerkt gebleven want er zijn al verschillende telers gestart met deze manier van tripsbestrijding.

De voordelen

Het gebruik van bankerplanten en het uitzetten van Orius is relatief gemakkelijk en vergt slechts twee à drie toepassingen naast het planten van de bankerplanten.
Vervolgens is het een kwestie van monitoren, wat rust biedt en telers in staat stelt zich op andere aspecten van hun bedrijf te richten. Met deze aanpak wordt de werkdruk tijdens het seizoen aanzienlijk verlaagd.
Een bijkomend voordeel is dat de biodiversiteit op een perceel groter wordt, omdat er geen insecticiden meer worden toegepast. Hierdoor worden er meer natuurlijke vijanden aangetrokken, die helpen bij de bestrijding van verschillende plagen.
Bovendien zorgt deze manier van tripsbestrijding voor een verlaagde milieudruk. Denk hierbij aan minder middelen in het oppervlaktewater, maar ook een vermindering in het brandstofgebruik, omdat er minder met machines op het land wordt gereden.

Voorbereid op de toekomst

De chemische middelen die toegepast mogen worden staan steeds vaker ter discussie en worden steeds beperkter. Het is daarom belangrijk goed voorbereid te zijn op de toekomst. Door tijdig met Orius aan de slag te gaan, kan gestart worden met een deel van het areaal en hebben ondernemers de tijd om het systeem goed te leren kennen.

Samen naar duurzame oplossingen in trips en bestrijding

Mertens ondersteunt telers gedurende het gehele teeltseizoen. Zo zijn we in staat om trips samen succesvol te bestrijden.

Meer informatie

Heeft u naar aanleiding van dit nieuwsartikel vragen of wilt u een bestelling plaatsen? Ga dan naar onze webshop of neem direct contact met ons op.

Koppert-orius-trips-prei-1
Koppert-orius-trips-prei-2

Meer vergroeningsnieuws

algemeen

Mertens voorloper in vergroening

Mertens staat als bevlogen toeleverancier al meer dan 70 jaar voor kwaliteit, betrouwbaarheid en kennis van zaken. Daarnaast bieden de ruim 140 medewerkers van het bedrijf ondernemers vergroeningskracht om te...

Lees meer
fruitteelt

Goede resultaten met weerbare aardbeienteelt

De aandacht voor het weerbaar telen van aardbeien neemt toe, mede door de verschraling van het middelenpakket. Desondanks zijn het nog vooral de voorlopers die zich hierop richten. Om het...

Lees meer
glasgroenteteelt

Duurzame tomatenteelt met 100% biologisch afbreekbaar touw

Kwekerij Zonnekreek heeft onlangs een belangrijke stap gezet op gebied van duurzaamheid, door volledig over te schakelen op 100% biologisch afbreekbaar touw. Deze overgang is gerealiseerd met advies en ondersteuning...

Lees meer
Vergroeningskracht voor ondernemers groen

Vergroeningskracht

Als bevlogen toeleverancier geloven wij in een goede samenwerking naar gezonde groei. Wij zijn thuis in de professionele tuinbouw, tuinretail en groensector en delen onze expertise met passie. Vanuit onze Limburgse roots hebben we ons ontwikkeld tot een nuchtere, betrokken en bovenal vertrouwde partner met kennis van zaken. Wij faciliteren verduurzaming door middel van innovatieve groene concepten en hoogwaardige producten. Met onze vestigingen in Horst, Maasdijk, IJsselmuiden en Someren en onze specialisten door het hele land is onze Vergroeningskracht altijd dichtbij.

Op deze website inspireren en begeleiden wij u graag naar concrete duurzame oplossingen voor uw bedrijf.